Přidejte do nich jednoduše víno a jídlo okamžitě pozvednete na vyšší level. Tak jednoduché to ale přece jen není. Jistěže ne do každého jídla se víno hodí, ale obecně lze říci, že se jedná právě o pokrmy z masa, které si ve společnosti tohoto nápoje přímo libují. Jde například o známé recepty kohouta na víně, hovězího masa, či zvěřiny, které se bez použití suchého červeného vůbec neobejdou. Vinný lák navíc podporuje urychlení rozležení svaloviny a dodá masu i omáčce nenapodobitelnou chuť i barvu. Dobré Svatovavřinecké se krásně doplní i s pečenou kachnou a husou. Toto víno ovšem oproti předešlým jmenovaným pokrmům podáváme k zapíjení a nevyužíváme ho do samotného receptu. Pokud se chystáte připravovat drůbež, ryby, nebo grilované vepřové maso, je namístě výběr bílých vín, ovšem například k rybě a těstovinám je vhodnější lehčí odrůdaVeltlínského zeleného, nebo rulandského šedého. Neuděláte chybu,když tato dvě vína podáte například k těstovinám obsahující mořské plody. Pokud se na vašem stole objevují sýry doplněné o ořechy a ovoce, zvolte k nim lehká ovocitá vína, která budou mít spíše vyšší podíl cukru, ale zároveň nepřebijí chuť vybraných sýrů. Vyberte třebaSauvignon, nebo Zweigeltrebe rosé. Nezapomeňte, že i k dezertům je vhodné podávat určité druhy vín. Dokonce i k čokoládě výborně ladíMerlot, Chardonnay, či Cabernet a k zákuskům například Muškát a Tramín. Pokud se rozhodnete podávat slané zákusky v podobě kanapek, nebo slanou úpravu listového těsta, zvolte bez obav některé z bílých šumivých vín typu brut.
Pokud chystáte večer ve velkém stylu a s několika chody, bude velmi vhodné podávat zároveň i vína, která se k jednotlivým chodům hodí. Proto věnujte velkou pozornost jak sestavování menu, tak i výběru vín. Přejeme vám šťastnou volbu, a také mnoho krásných zážitků u dobrého jídla a vína!